A Bácska utca és a Bethlen Gábor utca sarkán egy reprezentatív villa áll, amely a rákospalotai kisvárosias városközpont egységes házsorának legszebb épülete. Mindkét utca felé hézagosan zártsorú beépítés; világos színű téglaburkolat; (2)+1+1 /1+1 / 1+1+(2) tengelyes tükör homlokzat; kör alakú, toronyszerű sarokkialakítás; régi hódfarkú cserépfedés és egy-két eredeti kémény a jellemzői. Mindezt konzolos akantuszleveles párkány, vörös mészkő lábazat, felirat az építész nevével, gyönyörű kovácsoltvas kerítés és előtető, valamint díszrács a bejárati ajtón, szecessziós nyílászárók és szecessziós jellegű geometrikus vakolatdíszítés egészíti ki. A belső terekben ma is láthatók az eredeti ajtók és egy szecessziós cserépkályha. A kert felől oldalon részben konzolos akantuszos, részben faragott fagerendás párkány fut végig. A Bethlen Gábor utcai bejáratot jelentős gesztenyefasor kíséri (Böröczi, 2017).

fotó: Böröczi Belián

Egyéb információk (Böröczi, 2017):

  • Jelenlegi funkció: UNICENT Ingatlanközvetítő, Szolgáltató és Kereskedelmi Bt.
  • Eredeti funkció: villa, a háború előtt dr. Cserba Elemér ügyvédi irodája működött itt, az államosítás után rendelőintézet lett
  • Építész: Schülz József építész
  • Építés éve: 1907
forrás: Rákospalota-Pestújhely építészeti értékei

Forrás:

Böröczi, B. (2017) ‘A XV. kerület építészeti öröksége’. Available at: https://www.bpxv.hu/r4wf434rf/uploads/2017/09/03_ertekvizsgalat.pdf.

Kategória: Villa