Az emléktábla a Batthyány utca 2-es számú sarokházának falán található meg, melyet Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének emlékére állított a kerületi Önkormányzat 2007. október 6-án.

Batthyány Lajos életrajz (1807-1849)

Az ország egyik legrégibb és leggazdagabb családjának sarjaként született. Az 1840-es évek közepétől a főrendi ellenzék elismert vezetője, 1847-től pedig ő volt az ellenzéki párt elnöke. 1848. március 17-én István nádor miniszterelnökké nevezte ki.

A magyar alkotmányosság érdekében radikális lépésekre is kész, de csak a törvényesség betartásával és betartatásával. 1848. szeptember 11-én lemondott, mert úgy látta, hogy az áprilisi törvények szellemében már nem lehet megoldani Ausztria és Magyarország konfliktusát. 1849. január 8-án letartóztatták és hadbíróság elé állították, ahol kötél általi halálra ítélték. Batthyány a kivégzés módját megalázónak találta, ezért a felesége, Zichy Antónia által becsempészett tőrrel, a kivégzés előtti éjszaka öngyilkosságot kísérelt meg, de életben maradt.

A tőrrel nyakon szúrta magát, ezért az akasztás lehetetlenné vált. A helyi parancsnok saját hatáskörben golyó általi halálra ítélte. Kivégzésekor a gróf nem engedte, hogy bekössék a szemét, és maga vezényelt tüzet, utolsó szavai három nyelven hangzottak el: “Allez Jäger, éljen a haza!”

Forrás:

Kategória: Emléktábla