A Csokonai Kulturális Központ falán, a bejárat mellett található Cseszka Edit emléktáblája, melyet 2001-ben állított közösen a Tavasz Kórus, a Csokonai Művelődési ház és a XV. Kerületi Önkormányzat.

Az emléktábla 2021-ben (fotó: Kereszturi Levente)

Cseszka Edit életrajz

A Tavasz Nőikar volt énektanára, kórusvezetője. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karvezetés-ének szakán folytatta, ahol Kodály Zoltán és Vásárhelyi Zoltán növendéke volt. 1959-től halálig, 1991-ig több évtizeden keresztül dolgozott énektanárként és kórusvezető karnagyként a XV. kerület több iskolájában. A Bocskai utcai általános iskolában, majd a Rädda Barnen utcai ének-zene tagozatos általános iskolában folytatott pedagógusi munkája mellett énekkart, gyerekkart, valamint ifjúsági kórusokat is alapított. Jelenleg is aktívan működő Tavasz Nőikart is ifjúsági kórusként alapította 1961-ben a Csokonai Művelődési Ház együtteseként. Elhívatott pedagógiai munkájának köszönhetően az általa vezetett kórusok számos hazai és külföldi versenyeken értek el kimagasló eredményeket, elismeréseket (www.bpxv.hu).

Cseszka Edit a tehetségeket hamar felismerte és buzdította tanítványait a továbbtanulásra, valamint hogy ne hagyják abba a zenélést bárhol is művelik azt, akár az ő kórusaiban, akár máshol. Tanítványai közül több később hírnevet szerző hangszeres zenész és szólóénekes is neki köszönhetően indult el a művészi pályán (pl: Szonda Éva operaénekes és Gerzsenyi Csaba énekművész). Átlagon felüli munkabírása, szakmai igényessége, lelkesedése és elkötelezettsége, humánuma és eleganciája legendássá tették alakját. A Kórusok Országos Tanácsa 2009-ben posztumusz KÓTA-Díjban részesítette, a hazai és a kerület zenei életében betöltött jelentős szerepe, valamint a rákospalotai Tavasz Nőikar kórusvezető karmestereként elért sikerek elismeréseként. Életműve a magyar kóruskultúra kiemelkedő alakjai közé sorolta (www.bpxv.hu).

Cseszka Edit (forrás: www.bpxv.hu)

Forrás:

www.bpxv.hu (no date) Cseszka Edit. Available at: https://www.bpxv.hu/diszpolgarok/cseszka-edit (Accessed: 4 November 2021).

Kategória: Emléktábla