Az emléktábla a Batthyány utca 41-es számú ház falán található, mely egykor Kocsis András szobrászművész műterme és bérlakása volt. Az emléktáblát 2005-ben állíttatta a XV. Kerületi Önkormányzat, a művész születésének 100. évfordulója alkalmából.

Kocsis András szobrászművész Makovinyi Kálmán éremművésszel az 1920-as években kibérelte a rákospalotai Batthyányi utca 47. szám alatt található műtermet. Ez a bérlet 1931-ig állt fenn, majd kisebb megszakítással 1933-tól ismét a Batthyány utcai műtermet bérelték, a tulajdonosok Haydn József, és Haydn Józsefné (Haydn leszármazottak) voltak. Közben 1938-tól folyamatosan pályázott műteremre, műteremlakásra: a Várkert bazárba, a Százados útra. Sorozatos elutasítás. Az indoklás szerint kiutalták olyan művésznek, akinek nem volt sem lakása, sem műterme – Kocsis Andrásnak ekkor már műterme és bérlakása megvolt.” – Zsivkov Anita.

Kocsis András életrajz (1905-1976)

Kocsis András: szobrász, Kossuth-díjas (1953), Munkácsy-díjas (1956), érdemes művész (1972). Nehéz gyermekkor után 1922–23-ban az újpesti faipari szakiskolába került. Ezt követően az Iparművészeti Iskola díszítő szobrászati szakosztályán tanult, majd Pásztor János műtermében mintázott. 1928-tól 1931-ig a Képzőművészeti Főiskolán Kisfaludi Strobl Zsigmond növendékeként folytatta tanulmányait.

Önállósulása után a 40-es években bontakozott ki sajátos művészete. 1940-ben készítette egyik legjelentősebb alkotását, a budapesti Sportcsarnok 18 m hosszú, harminckét alakos alumínium reliefjét, miután megnyerte az Országos Testnevelési Tanács pályázatát. A dombormű a sport történetét jeleníti meg a legrégibb időktől a közelmúltig.

Munkásságában jelentős helyet foglalnak el portréi, zömében kisebb emlékművek formájában. Népi témájú fejszobrai, kisplasztikai munkássága is számottevő.

Forrás:

Kategória: Emléktábla