2022. február 16-án emlékezett meg a XV. Kerületi Önkormányzat a Csokonai Nonprofit Kft. és a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény a Sződliget utca 47. szám alatt (1945’ -1962) lakó és alkotó Madarász Viktor festő szintén festő lányának Madarász Adeline festőművész halálának 60. évfordulójáról. 

Adeline halála előtt két évvel 1960. február 24-én úgy határozott, hogy az akkor területileg illetékes és frissen megalapított Rákospalotai Múzeumnak adja édesapja Madarász Viktor hagyatékát, az ajándékkal az egyik legértékesebb sarokpontját biztosítva gyűjteménynek. A két világháború között Madarász Viktor historikus festő lánya Madarász Adeline a kelenhegyi műteremlakásból a 40-es években Zebegénybe költözött. 1945-ben itt érte az ostrom – szerencséjére – rokona dr. Gorzó Nándor nyújtott számára menedéket családja körében a Sződliget utca 47-ben.

Madarász Adeline életrajz (1871. május 26. – 1962. február 16.)

Madarász Adeline keresztnevét édesanyja után kapta, aki a francia származású Adeline Grosjean volt. Madarász Viktornak Grosjeantól három gyermeke született, festő azonban csak Adelineből lett. Ő ugyan örökölte apja tehetségét, de nyomába nem léphetett. Az I. világháború előtt élt Németországban, Párizsban és az Amerikai Egyesült Államokban is, majd rövid időre hazatárt Magyarországra, azonban 1914-ben a háború kitörését követően itthon rekedt.

Pályájának legsikeresebb szakasza az 1910-30 közötti évekre esett, a harmincas évektől – akkor már elmúlt hetven esztendős – már egyre kevésbé vett részt a művészeti életben. Egyéni művészként elsősorban csendéleteket, táj- és városképeket, portrékat festett, rajzolt. Adeline-nek három férje volt (kétszer megözvegyült): Kárpáthy Jenő festőművész, Újlaki Ferenc és dr. Katona Béla ügyészhelyettes.

Madarász Adeline: Önarckép (forrás: Erdős Renée Ház)

Forrás:

Kategória: Emléktábla