A II. világháború időszakában a MÁV-telepen a lakóházak közé légoltalmi pincéket építettek, amelyek közül néhányat 1944-ben a katolikus felekezet szentelt fel és eleinte helyi kápolnaként használták azokat (Csaba, 2017). A pincék utóélete változó, a Jézus Szíve Plébániatemplom kertjében lévő pince továbbra is használható állapotban van, nagy valószínűséggel raktárként hasznosítják. A Szent Korona Általános Iskola udvarától leválasztott pincék jelenleg műhelyként működnek, ellenben a Vásárcsarnok és a Zöld házas játszótér mellettiekkel, melyek évek óta lezárva várják további sorsukat.

A MÁV-telepi és az ország többi pontján megjelenő légoltalmi pincék a Gömbös-kormányhoz köthetőek, ugyanis az Országgyűlés a légvédelmi törvényt 1935-ben fogadta el, amelynek alapján létrehozták az Országos Légvédelmi Parancsnokságot (OLP) a Honvédelmi Minisztérium alárendeltségében. Az Országos Légvédelmi Parancsnokság feladata volt a légvédelem és a légoltalom megszervezése. Még ugyanebben az évben megalakult a Légoltalmi Liga, melynek célja az volt, hogy társadalmi úton is folytassa a légoltalmi felvilágosítást és annak propagandáját.(Cseh, 2017)

Források

  • Csaba, Kata. „MÁV lakótelep”. Helyem, Házam, Palotám, köt. III., sz. 1., 2017. március, o. 46–47.
  • Cseh, Valentin. „Légiriadó vigyázz!” Angolszász légitámadások a magyar olajipar ellen 1944/45-ben. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Doktori Iskola, 2017, o. 71., https://bit.ly/2Y7aKEw.