Az emléktábla a református templom mögött az Arany János utca – Kinizsi utca sarkán álló ház Kinizsi utcai homlokzatán található. A Kligl Sándor által készített domborműves emléktáblát 2010. október 27-én avatták fel, mely alkalmon részt vettek rokonai, edzője, sporttársai, diáktársai, református testvérei és tisztelői (Ocsovai, 2010).

Nagy József Attila emléktábla (fotó: Kereszturi Levente)

Nagy József Attila életrajz

Nagy József Attila 1935. január 8-án született és szüleivel Rákospalotán lakott a Beller Imre utcában. Tanulmányait a Kinizsi utcai református iskolában kezdte, majd a Lónyay Református Gimnáziumban és a Dózsa György Gimnáziumban folytatta, azonban a Testnevelési Főiskolát már nem fejezhette be. Tanulmányai mellett tornázott a Testvériség SE-ben és kajakozott válogatott szinten az MTK-ban. 1956-ban felhívásra csatlakozott a mentősök segítésére alakult csoporthoz, ahonnan háromnapi helytállás után indult haza pihenni. Útközben, 1956. október 27-én érte a halálos lövés a fiatal sportolót (Ocsovai, 2010).

Forrás:

Ocsovai, A. (2010) ‘Nagy József Attila’. köztérkép. Available at: https://www.kozterkep.hu/13046/nagy-jozsef-attila (Accessed: 5 November 2021).

Kategória: Emléktábla