A Régi Fóti út 77-es szám alatt található az egykori zsinagóga, melyet 2022-ben még az Országos Széchenyi könyvtár raktáraként és restaurátor műhelyeként működtettek. Az építkezést 1926-ban fejezték be, az építész Feith Mihály, a kivitelező pedig Feith Gábor volt. Az építtető a rákospalotai zsidó hitközség nevében Duschinszky Mihály rabbi volt.

„A várostól kapott telken, az evangélikus és a református templomokkal egy sorban, előkertes elhelyezéssel, a tervezett, de soha meg nem valósult városközpont területén, földszintes házak közül emelkedik ki a tömegalakításában egyrészt modern, másrészt román katedrálisokra is emlékeztető, díszítésében a szecesszió és a historizmus keverékét hordozó zsinagóga.

A földszintet a szecesszióra jellemző rusztikus kőlábazat határozza meg. Felette a homlokzat neoromán jellegű ablaknyílásokkal tagolt. A bejárati részt a homlokzat síkjából rizalitszerűen kiemelkedő két csonka torony fog közre, melyeket a háború előtt egy-egy óriási menóra díszített. Ahogy a menóra és más zsidó szimbólumok, például a rózsaablak fölötti kőtábla, úgy az egykori rusztikus kőlábazatú hullámzó vonalú kerítés sincs már meg.

A belső teret födém teszi teljesen tönkre, a tórafülkéből csak egy egyszerű bemélyedés maradt. Csodával határos módon a színes üvegablakokból még látni egyet-kettőt. A zsinagóga alsó szintjén könyvraktár van, felső szintjén két oldalt, a színes üvegablakok alatti hosszú termekben könyvrestaurátorok dolgoznak.” (Perczel Anna)

Forrás:

  • Perczel Anna: Védett és védelemre javasolt templomok (védelmi javaslat – tervezet)
  • Buza Péter: Palotai tegnapok, Rákospalota, 1995, p. 70-71, 169
Kategória: Templom