A Székelykert étterem (Rákospalota, Bocskai utca 122., Szerencs utca 27) az épületen belül 180, a kerthelyiség 200 főt tudott fogadni, a tárgyévi negyedéves bevétel egymillió forint volt. A Székelykert történetéről keveset tudunk. Maga az épület (hacsak a házszámok meg nem változtak azóta), 2014-ben volt százesztendős, s az adatok szerint eredetileg üzletek és lakások voltak benne (Rátonyi, 2016).

Az építtetőt Balla Gyulának hívták, s bár nem tudjuk, hogy mikor nyílt benne étterem, azt sokáig a Balla-család működtette (előbb Gyula, majd Lajos, a bornagykereskedő), s így is nevezték: Balla vendéglő vagy “Balla művek”. A II. világháború után lett a neve Székelykert vendéglő, s azt sem tudjuk pontosan mikor szűnt meg étteremként működni. A számos esküvői ebéd, vacsora helyszínéül szolgáló épületben jelenleg egy pékség működik (Rátonyi, 2016).

Forrás:

Rátonyi, G. (2016) ‘A hatvanas évek legnépszerűbb vendéglői a XV kerületben’, Budapest, XV. kerületi blog, 17 December. Available at: https://bpxv.blog.hu/2016/12/17/vendeglok_palotagyongye_vigado_szilas_szekelykert_xv_kerulet (Accessed: 13 November 2021).

Kategória: Vendéglő