Makay József egykori MÁV-nyugdíjas álmodta meg és hozta létre a körvasúti töltés tövében az emlékművét, melynek átadására 1991-ben került sor. Az idős úr az célja az volt, hogy az elhanyagolt, gazos, szemetes területet díszítse, emléket állítson a honfoglaló Árpád vezérnek, illetve hogy egy találkozási pontot hozzon létre az általa értékesnek tartott területen. Érdekesség, hogy a “magánemlékműhöz” levélben gratulált Göncz Árpád volt köztársasági elnök és Makovecz Imre építész is (Rokob, 2017).

Az emlékmű, mivel nem megrendelésre és nem szobrász által készült, nem szerepel a Budapest Galéria köztéri műveinek listájában, és nem is gondozza azt a galéria. Ennek következtében miután Makay József 1998-ban elhunyt, az emlékmű állapota romlani kezdett, mert nem gondozta senki. 2007-ben a Jobbik zuglói szervezete, és az azóta feloszlatott Magyar Gárda figyelt fel az alkotásra, ekkor rendezték a környezetét, pótolták a hiányzó köveket, újrafestették a feliratok némelyikét, illetve kihelyeztek egy táblát a 907-ben zajlott pozsonyi csata emlékére. Ezt követően az önkormányzat is lépett az ügy érdekében; térkövekkel, padokkal rendezte tovább az emlékmű környezetét (Rátonyi, 2017).

Makay nem csak Árpád vezérről emlékezett meg az alkotásban, hanem saját magáról is: a pályafenntartási területen dolgozó vasutas a “MÁV központi P. F. T. telep” feliratú érmét helyezett el az emlékmű oldalába, valamint az 1880 és 1990 évszámokat véste köré (Rátonyi, 2017).

Árpád-emlékmű egy feltehetőleg 1998-as felvételen. A képen látható koszorún ez olvasható: "Búcsúzunk Makay Józseftől" (forrás: Rákospalotai Múzeum archívuma)
Árpád-emlékmű egy feltehetőleg 1998-as felvételen. A képen látható koszorún ez olvasható: “Búcsúzunk Makay Józseftől” (forrás: Rákospalotai Múzeum archívuma)

Források:

  • Rátonyi, G. (2017) ‘Árpád-emlékmű’. köztérkép. Available at: https://www.kozterkep.hu/32235/arpad-emlekmu# (Accessed: 29 October 2021).
  • Rokob, T. (2017) ‘Aki emléket emelt Árpádnak’, Helyem, Házam, Palotám, 3(3), pp. 8–13.

Kategória: Szobor