A lakótelep tervein a hatvanas évek közepén kezdtek dolgozni, mely tervezési időszak 1966 novemberében zárult le. A terveket a Budapesti Városépítési Tervező Iroda (Buváti) két neves mérnöke készítette: Rudnai Gyula és Gáspár Tibor.

A lakótelep építését az OTP rendelte meg. Ez az az időszak volt, amikor az ország vezetése már belátta, hogy a magánerős lakásépítésnek is van létjogosultsága az állami lakáspolitika mellett. Ezt igyekezett becsatornázni úgy, hogy az OTP-t bízta meg az egyéni építkezéseknél nagyobb, magánerős lakásszerzés szervezésével. A lakótelepet kezdetben így is emlegették: OTP csoportos lakóházak. A lakótelepen összesen hét darab négyszintes, blokkos épület található. Az épületekben található lakások száma 111, melyek 50 és 52 négyzetméteresek. A beköltözésre 1969-ben került sor.

A lakótelep felépítése előtt ezen a területen nem volt önálló utca, a Széchenyi tér zöldterületének egy részét, illetve a már megszüntetett HÉV, majd 69-es villamos (nem a mai, hanem egy régebbi 69-es) területét áldozták be a házakért. A sorban egymás mellé épített hét lakóépület két utca közé szorult a tereprendezés során, így önálló városnegyedet nem alkot, de kislakótelepként számontartható.

Forrás:

Kategória: Lakótelepek