Az 1953-1956 között épült Kolozsvár utcai lakótelep, vagy más néven a Széchenyi-lakótelep, a Kolozsvár utca legelején, a villamosvégállomás mellett található. A telep a szocialista realista építészet szellemében épült, könnyen felimerhető a merev, szimmetrikus kompozíciójú épületekről, melyek a grandiózus megjelenéssel a szocializmus és a munkásállam nagyságát, nagyszerűségét kívánták reprezentálni. A telepet és a mellette álló általános iskola új szárnyát Fábián István építész tervezte (Rátonyi, 2013).

A lakótelep eredeti elnevezése meglehetősen egyszerű volt: Budapest-Rákospalota Új lakótelep. Az egyszerűségnek az a magyarázata, hogy a tervek 1953-ben készültek, Rákospalota 1950-ben lett Budapest XV. kerülete, így még a régi-új nevek keveredése (Budapest és Rákospalota) akkoriban természetes volt. A lakótelepen két ütemben összesen 440 lakás épült, melyek közül 4-4 lakásból óvodát és bölcsődét alakítottak ki az eredeti tervnek megfelelően. Ezek a lakások a Kolozsvár utca 4/b-ben találhatók, itt jelenleg orvosi rendelő működik. Az eredeti beépítési tervhez képest kicsit másként valósult meg a lakótelep, hiszen a Kolozsvár utca – Szent Korona útja, illetve a Szent Korona útja – Őrjárat utca sarkain található épületek közül néhányat összekapcsoltak, így megbontva a telep szimmetriáját (Rátonyi, 2013).

Az építőanyagok helyszínre szállításában kézenfekvő lett volna a Szent Korona úti 69-es villamos vágányait felhasználni, azonban ehhez egy kitérővágányt kellett volna építeni, melyhez nem jutott elegendő sínanyag. Ennek következtében az építőkő, darabos mész és cement a körvasúton jutott el a zuglói Öv utcában lévő iparvágányig, ahonnan teherautókkal szállították az 1700 méterre lévő helyszínre az anyagot. Az építkezés 600 munkás közreműködésével zajlott, és akkori áron 28 millió forintba került, mely 2020-as árfolyamra átszámolva megközelítőleg 4,7 milliárd forintot jelent (Danyi, 2020).

A telepen 3 szobor is található: a Díszkút női aktszoborral (Mettky Ödön, 1955), az Ágaskodó szarvas (Turcsányi Árpád, 1959) és a Május-szobor (Kocsis András, 1961). Ezeken kívül még az egykori óvoda udvarán volt a Játszók/Fürdő gyerekek (R. Kiss Lenke, 1958) szobor is, de ez eltűnt, jelenleg sem tudják mi lett a sorsa (Rátonyi, 2013).

Források:

  • Danyi, P. (2020) Magyar pénzértékindex – árak és devizák alapján 1754-től, Ártörténet.hu. Available at: https://artortenet.hu/magyar-penzertekindex-arak-es-devizak-alapjan-1754-tol (Accessed: 30 October 2021).
  • Rátonyi, G. (2013) ‘A Kolozsvár utcai szocreál lakótelep’, Budapest, XV. kerületi blog. Available at: https://bpxv.blog.hu/2013/12/16/rakospalota_kolozsvar_utcai_szocreal_lakotelep_fabian_istvan.
Kategória: Lakótelepek