A Mentő utca 8-as szám alatt helyezkedik el az egykori mentőállomás épülete, melynek történetéről sajnos nem találtam pontos forrást, de a megszerzett információmorzsák alapján megpróbálom rekonstruálni azt.

A MÁV-telep fénykorában város volt a városban, rendelkezett saját piaccal, óvodával és iskolával, orvosi ellátással illetve saját csendőrséggel is. A MÁV tartotta karban az épületeket, fizette az orvost, a fogorvost és a telep gondnokát (Arlett, 2017). A gondnoknak járt szolgálati lakás is egy a Kiscelli Múzeumban található archív fénykép alapján, melynek homlokzata szinte teljesen megegyezik a jelenlegi Mentő utca 8-as szám alatt található épületével. A két homlokzat hasonlósága alapján arra a következtetésre jutottam, hogy miután megszűnt a gondnoksági szerepkör a telepen (MÁV-tól való elszakadás időszaka?) az épületbe költözhetett a már említett mentőállomás, melyről jól beazonosítható archív képek készültek.

A történet azonban itt még nem ér véget, mivel a mentőállomás 2012-ben átköltözött az Őrjárat utcába, ezt követően pedig az épület több éven keresztül üresen állt. Ez a helyzet változott meg pár évvel ezelőtt, mivel elbontották a telken lévő kiegészítő építményeket, majd teljesen felújították az eredeti épületet, mely jelenleg társasházként funkcionál.

Forrás:

Arlett, Annamária. „Településképi Arculati Kézikönyv – Bp. XV. ker.” Budapesti Városvédő Egyesület, 2017. augusztus 21., https://varosvedo.hu/2017/08/21/telepuleskepi-arculati-kezikonyv-bp-xv-ker/.