Rákospalota és Pestújhely határán, a 62-es villamos végállomásánál, a Besenyő park mellett található a Mézeskalács téri (Lenin úti) lakótelep. A lakótelep felépülte (1969) előtt a térnek ezen a részén a Pestújhelyi Sport Club pályáját lehetett megtalálni. A megrendelő építtető a Belügyminisztérium Anyagi és Technikai Csoportfőnökség Építési és Elhelyezési Osztálya volt, így a lakótelepen elsősorban rendőrök és más belügyi dolgozók kaptak lakást. A lakótelep beépítési tervét a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat építésze Bán Ferenc, míg a Larsen-Nielsen épületek típustervét Gáspár Tibor és Rudnai Gyula tervezte (Rátonyi, 2014).

A Larsen-Nielsen tulajdonképpen egy technológia megnevezése volt, melyet házgyári elemek készítésénél alkalmaztak. Budapesten négy házgyár működött, a II. számú ferencvárosiban használták ezt a Dániában 1948-ban kidolgozott technológiát. Jellegzetessége, hogy a szovjet típusú panelépületekhez képest jóval nagyobb alapterületű és magasságú helyiségeket lehetett összeszerelni a házgyár Larsen-Nielsen termékeiből (Rátonyi, 2014).

A Mézeskalács téri lakótelepen három darab négyemeletes négylépcsőházas, szintenként nyolc lakásos, azaz épületenként 40 lakásos L-N típusú lakóépület található, melyek tervezője Gáspár Tibor és Asztalos Zoltán voltak. Az építési iratok szerint ezekbe a házakba valamivel később, 1973-ban lehetett csak beköltözni. Tízemeletes épületből ötöt húztak fel ide, egyenként 132 lakással, vagyis összesen 780 lakás épült a Mézeskalács téri lakótelepen. A lakótelepet a 43. sz. Állami Építőipari Vállalat építette, az óvodán és bölcsődén kívül pedig egyetlen infrastrukturális épület készült itt, ez a ma Sparként működő, akkor egyszerűen ABC-áruházként működő üzlet volt (Rátonyi, 2014).

Forrás:

Rátonyi, G. (2014) ‘A Mézeskalács téri lakótelep’, Budapest, XV. kerületi blog. Available at: https://bpxv.blog.hu/2014/03/17/rakospalota_mezeskalacs_teri_lakotelep_ban_ferenc (Accessed: 31 October 2021).

Kategória: Lakótelepek