A szobor eredetileg a Ságvári Endre u. 2. alatt lévő Kismotor és Gépgyár irodaháza előtt állt (mai cím Bácska utca 14.). Turáni Kovács Imre készítette, avatásának ideje nagy valószínűséggel 1958. Az épületben található üzem elköltözésekor (1990 körül) az alkotást is elszállították és felállították a II.számú telepe előtt az Aporháza utca 63. szám alatt.

A 2010-es években a Budapest Galéria és a kerület önkormányzata elhatározta a szobor restaurálását. A restaurálás előtti állapotfelmérés során kiderült, hogy a szobor anyaga betonnal kiöntött spiáter és szakszerű javítása nem megoldható. E szoborról egy bronz másolat készült, az eredeti alkotást pedig tárolás céljából raktározásra ítéltek.

Időközben az üzem tulajdonost cserélt, az új tulajdonos pedig éves bérleti díj fizetése és a szobor ellenőrizhetőségének mindenkori biztosítása, valamint annak meghatározott téli időszakban védőburkolat történő ellátása fejében lehetőséget kapott a némi javításon átesett szobor üzeme területén történő ismételt felállítására.

Forrás:

Kategória: Szobor