A zeneoktatás 1968 előtti időszakban körzetesítve zajlott, ekkor Újpest, Rákospalota és Pestújhely a Fővárosi Zeneiskola Szervezet 8. számú körzeti intézményéhez tartozott. A zeneiskola központja Újpesten volt, maga az oktatás pedig az általános iskolák egy-egy tantermében zajlott, a vizsgák pedig az újpesti központban. Azonban a fokozatosan növekvő tanuló- és pedagóguslétszám változtatásra kényszerítette az oktatáspolitikát, így 1968-ban kerületenként alakítottak ki zeneiskolákat. Bozsér Zoltán igazgató vezetésével ekkor kezdte meg önálló intézményként való működését a XV. ker. Állami Zeneiskola 203 tanulóval és 6 zenetanárral. Az intézmény központja a mai helyszínen, a Bocskai Utcai Általános Iskolában kapott helyet, egy kis helyiségben. A jelentkezők zongora, hegedű, cselló, fa- és rézfúvós hangszerek közül választhattak (hubayzeneiskola.hu, no date).

A Hubay AMI bejárata (fotó: Kereszturi Levente)

A kezdeti 203 fős tanulólétszám Újpalota felépülésével igen rövid idő alatt 830-ra emelkedett, az oktatás helyszíne így egyre szűkösebbé vált. Ez tette indokolttá, hogy az újonnan felépült Neptun Utcai Általános Iskola egyik épületszárnyának földszintjét megkapja a zeneiskola. A költözés mellett a tanszakok bővítése is megtörtént, a korábbi hangszerek mellett ekkor kezdődhetett meg a gitár, a cimbalom, az ütőhangszerek és a magánének oktatása (hubayzeneiskola.hu, no date).

1980-ban az Állami Balett Intézet kezdeményezésére a fővárosban elsőként a zene mellett a klasszikus balett oktatása is bevezetésre került az intézményben. 1991-ben az iskola újra helyszínt váltott, a Hartyán közi bölcsőde bezárását követően a felszabaduló épület két szárnyrészébe költözhetett. Jelentős állomás volt ez az iskola életében, hiszen hosszú idő után végre fizikai értelemben is elnyerte függetlenségét. 1993-ban már a zeneiskola tanulólétszáma 1000 fő körül volt, és ezekben az években került bevezetésre a népi hangszer tanszak, illetve ekkor hívta életre az iskola vezetése a háromévente megrendezésre kerülő Hubay Fesztivált is (hubayzeneiskola.hu, no date).

A zeneiskola történtének jelentős állomása volt 1999, amikor a zene és a tánc mellett a képzőművészet oktatása is megkezdődött az intézményben. 2003-ban a kerületi intézményhálózat átszervezésekor a Hubay Jenő Zeneiskola új intézményegységgel, a Pedagógiai Szakkönyvtárral bővült. A következő évben vette át a zeneiskola a Bocskai Utcai Általános Iskola felszabaduló épületét, melynek felújítása 2005-ben kezdődhetett meg. Az Iskola fenntartója alapításától 2013-ig Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata volt. 2013-tól fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lett, a működtetője viszont továbbra is az Önkormányzat maradt, egészen 2017-ig, amikor a működtetés feladatait is átvette az önkormányzattól az átalakított Klebelsberg Központ Észak-Pesti Tankerületi Központja (hubayzeneiskola.hu, no date).

Forrás:

hubayzeneiskola.hu (no date) A ZENEISKOLA TÖRTÉNETE A BOCSKAI UTCÁTÓL A BOCSKAI UTCÁIG. Available at: http://hubayzeneiskola.hu/rolunk/iskolatortenet/ (Accessed: 13 November 2021).

Kategória: Iskola