Az 1800-as évek közepétől kezdve nagyarányú népességgyarapodás jellemezte Rákospalotát, olyan mértékű, hogy az még a fővárosi arányokat is meghaladta, emiatt pedig szükség volt a településen a felekezeti iskolákon túl biztosítani az oktatást (www.xvb.hu, no date). 1905. február 1-jével kezdte meg működését az első községi elemi iskola összesen két tanteremmel, melyet további két teremmel bővítettek ugyanazon év szeptemberétől. Ekkor az iskolának még nem volt külön épülete, a meglévő bérházak lakásaiban tanultak a diákok. A beiskolázandó gyermekek számának gyarapodása miatt viszont szükségessé vált egy önálló épület kialakítása, így egy egyszintes, hat tantermes épületet épített a község a palotaújfalui Károlyi és az Eötvös utca találkozásához. A folyamatosan növekvő létszám miatt 1910-ben ismét bővült az iskola, ekkor emeletet húztak fel a meglévő épületre, így összesen már 16 tanteremmel rendelkezett az intézmény. Az 1911. évi feljegyzések szerint az elemi iskola egy igazgatóval, 24 tanárral és 24 osztállyal működött folyamatosan növekvő létszámot mutatva (kpgimi.hu, no date).

„A második világháború után az utca, majd az iskola is furcsán hangzó nevet kapott a svéd vöröskereszt gyermekmentő akciójáról: „Mentsétek meg a gyermekeket!”. A II. világháború után a rákospalotai állapotok felszámolásában, elsősorban a gyermekek megsegítésében nyújtott segítséget a mozgalom. 1947-ben az iskola a Rädda Barnen Utcai Általános Iskola lett” (www.xvb.hu, no date). A nyolc évfolyamos iskola egészen 1994-ig működött itt, mely rendelkezett még zenei tagozattal is, amit a Cseszka Edit által alapított Gyermekkórus jelentett (kpgimi.hu, no date).

A kilencvenes évek elején a tanulók létszáma jelentősen lecsökkent, így 1994-ben az iskolát összevonták a Bocskai utcai általános iskolával. Az épület gondnoki őrzése két évvel később, 1996-ban szűnt meg, amikor az Önkormányzat eladta az épületet a Tansport Alapítványnak, mely a Kovács Pál Gimnáziumot működteti. Az elhanyagolt épületet ezután folyamatosan újították fel, először a felső szint tantermei készültek el, ahol 1997-től már folyt az oktatás. A következő évben az alsó szint és az udvar is rehabilitálásra került, majd a Természettudományi Szaktanterem és a Könyvtár 2001-ben lett átadva, míg a pince átalakítása Média tanteremmé 2004-ben fejeződött be (kpgimi.hu, no date).

Források:

  • kpgimi.hu (no date) Az iskolaépület története, Kovács Pál Baptista Gimnázium. Available at: https://kpgimi.hu/az-iskolaepulet-tortenete/ (Accessed: 11 November 2021).
  • www.xvb.hu (no date) ‘Rädda Barnen utca 20. – Kovács Pál Gimnázium’. Available at: http://www.xvb.hu/rakospalota/02.html.
Kategória: Iskola