„1893-ban született a Rákospalotai Ipartestület, a civil szervezet, amelynek anyagi erejéből már a következő évszázadban futotta arra is, hogy saját igényes székházat építsen – a mai Csokonai Művelődési ház épületét. A 20. század elején indították tanoncképzésüket, ami sok helyi fiatalnak adott lehetőséget különböző mesterségek elsajátítására. Az 1912-ben fölépült székházuk – a közben (1923-ban) várossá avanzsált – Rákospalotának mindvégig a legnagyobb és legreprezentatívabb épülete lett, kulturális és a szórakoztatást célzó rendezvények kedvelt színhelye. Arról, hogy az egyesület érdekvédelmi tevékenységén túl a település kulturális életének egyik fő szervezője is volt, jó néhány plakát, szórólap tanúskodik. Ezek műsoros délutánok, színi előadások szervezéséről, vagy mások által rendezett programok befogadásáról adnak hírt, melyek társadalmi hovatartozástól függetlenül várták itt az érdeklődő rákospalotaiakat.” (Buza, no date).

A Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Általános Vállalkozói Ipartestület jelenleg a Bocskai utca 16. szám alatti épületben található, a homlokzaton pedig egy emléktábla és a testület címere helyezkedik el.

Az épület homlokzatán lévő emléktábla és címer (fotó: Kereszturi Levente)

Forrás:

Buza, P. (no date) A nép/és közművelődés intézménytörténete a XV. kerületben. Available at: http://www.bmknet.hu/kozmuv-cdk/3/html/tartalom/t20.html (Accessed: 12 November 2021).